17 Ekim 2013 Perşembe

SEN DİLİ BEN DİLİ

İletişim eğitimi için kullanabileceğiniz güzel bir drama etkinliğini sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu etkinliği yapmak için öncelikle öğrencilerimize sen dili ve ben dili ile ilgili bilgi vermemiz gerekiyor. Bilgiyi verirken klasik metodu abartmamanız tavsiye olunur. 

BEN DİLİ:
Bireyin karşılaştığı davranış ve durum karşısında bireysel tepkisini, kendi duygu ve düşüncelerini açıklayan ifade şeklindir. Kendimizi “ben”li cümlelerle anlattığımız zaman karşımızdakini incitmemiş, fakat kendi mesajlarımızı da vermiş oluruz.
Özet olarak Ben dili:
1.Savunmaya itmez.
2. Suçluluk hissettirmez.
3.Duygunun nedeni anlaşıldığı için iletişim sağlıklı olur.



4. Ben iletisi alan kişi başkalarını düşünmeyi de öğrenir.
5.Yakınlaşmayı sağlar.
6. Anlaşmazlıkları azaltır.
7. Konuşan kişiyi rahatlatır


“SEN DİLİ:
Suçlama içerir ve karşımızdaki kişi doğal bir savunmaya geçer. Dolayısıyla sonuç anlaşılamama,tartışma, kavgaya kadar gidebilir. 
Özet olarak Sen dili:
1. Suçlayıcıdır.
2. Davranıştan çok kişiliğe yöneliktir.
3. Kişiye anlaşılmadığını hissettirir.
4. Yeniden konuşma isteğini engelleyicidir.
5. Neye kızıldığının anlaşılmamasına neden olur.
6. Kişiyi incitir, kırar.
7. Kişinin direnmesine, yani savunucu iletişime neden olur. Savunucu iletişim ise iletişimin içerik düzeyinden ilişki düzeyine geçmesine, ilişkinin bir savaş, bir kazanma sorununa dönüşmesine neden olacağı için öğretimin asıl amacına ulaşmasını engelleyecektir.



SEN ve BEN diline örnek vermek gerekirse;
…………..
—’Sen’ dili:
Sen hatalısın! Çok yanlış davranıyorsun!
—’Ben’ dili:
Senin bu davranışın beni incitti, üzüldüm!
………………
—”Sen” dili:
Çok kabasın! Her zaman sözümü kesiyorsun!
—”Ben”dili:
Bir şey söylemeye başlayıp ta bir türlü sonunu getiremediğim zaman çok rahatsız oluyorum.
………………….
—”Sen” dili:
- Kes şunu!! Çekiştirip durma kolumu!!
…………………
—”Ben” mesajı verin…
- Kolumun çekiştirilmesinden hoşlanmıyorum.
…………………
—”Sen” dili
- Her akşam aynı şey, tutturuyorsun oyun oynayalım diye! Benim yorgun olabileceğim hiç aklına gelmiyor değil mi? Yaramaz ve şımarık bir çocuk gibi davranıyorsun!
—”Ben” dili
- Baba: Bu akşam çok yorgun hissediyorum canım. İstersen oyun oynamayı başka bir akşama erteleyelim.
şeklinde ifade edilebilir.
…………………………..
GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ;
Sen dili, çatışma dili,
Ben dili, iletişim dilidir.
Öyleyse SENLİ yerine, BENLİ mesajlar vermeliyiz….
Öğrenciler sen dili ve ben dili ile ilgili bilgilendirildikten sonra örnek olay canlandırmalarına geçebiliriz. Gönüllü iki kız öğrenci seçerek bir örnek olay verilir ve doğaçlamaları istenir.
 '' Eşinizle akşam yemeğine çıkacaksınız ama beyaz gömleğinizi bulamıyorsunuz. Başka da temiz gömleğiniz yok. Kızınız gömleğiniz giymiş ve arkadaşları ile kafeye gitmiş. Bir aksilik olmuş ve gömleğinize çay dökmüş. Size söylemeden gömleği çıkarıp banyodaki kirlik sepetine atmış.'' İlk olarak iki kız öğrencinin bu örnek olayı sen dili kullanarak canlandırmalarını isteyin daha sonra ben dili kullanmalarını söyleyin. 
'' Oğlunuza arabanızı yıkatması için verdiniz. Çabuk gelmesini birkaç saat sonra iş yerinde önemli bir toplantınız olduğunu  hatırlattınız ama saatlerdir gelmedi toplantıya da geç kaldınız. Gece geç saatte oğlunuz geldi.'' İlk olarak iki erkek öğrencinin bu örnek olayı sen dili kullanarak canlandırmalarını isteyin daha sonra ben dilini kullanmalarını isteyin.
Şimdi de öğrencilerin ikişerli grup oluşturup kendilerine örnek bir olay kurgulayarak sen dili ve ben dilini kullanarak canlandırmalarını isteyin.
Canlandırmalar bittikten sonra değerlendirme bölümünde öğrencilerin karşılarındaki sen dili kullanırken kendilerini nasıl hissettiklerini ve karşılarındaki ben dili kullanırken kendilerini nasıl hissettiklerini sorup onları dinleyin.
Umarım bu etkinliği beğenirsiniz. Hepinize iyi bayramlar dilerken sözlerimi Fuzuli'nin muhteşem beyitiyle bitirmek istiyorum.
'' Yıldan bir ke z kurban eder halk-ı alem ıyd içün, Dem be dem, saat be saat men senin gurbanınam.